Cava krijgt heldenstatusdie schuimwijn nooit had

Geschreven door Frederick vrijdag 15 mei 2009 13:59
Cava profiteert van de crisis en heeft de plaats van champagne ingenomen als nieuwe feestdrank. Volgens Guy Crombé, van wijn- en champagnehandelaar Crombé in Kortrijk, heeft Cava nu de champagne vervangen op communiefeesten en huwelijken. 'Champagne in het openbaar drinken komt arrogant over. Klanten vragen steeds vaker naar Cava.' De verkoop van deze Spaanse mousserende wijn groeide afgelopen jaren telkens met 20 tot 30%. De afzet bij onder meer Colruyt zou een spectaculair volume hebben bereikt. Maar waaraan heeft Cava dat plotse succes te danken? De drank bestaat immers al 130 jaar.

Volgens reclamemaker Guillaume Van der Stighelen heeft de naam er veel mee te maken. Zowat alle democratische alternatieven voor champagne kregen tot voor kort het etiket schuimwijn opgeplakt, maar ze raakten amper verkocht. 'Nu kan je op geen etentje meer komen of iemand heeft gezorgd voor 'de Cava'. Cava krijgt de heldenstatus die schuimwijn nooit kon verwerven. Zelfde fles. Zelfde product. Andere naam', schrijft hij in zijn boek 'Maak van je merk een held'. Bovendien heeft Cava voor een maatschappelijke verschuiving gezorgd. Iets vieren is niet langer weggelegd voor de happy few, die zich champagne konden permitteren, iedereen die iets te vieren heeft kan dat doen met een glaasje Cava.

Het Spaanse woord 'Cava' betekent kelder en is vandaag de naam van de beste Spaanse schuimwijn. De heilige drievuldigheid van de Cava zijn de typische druivensoorten Macabeu, Xarel.lo en Parellada. De productie is bij twee bottelaars geconcentreerd., Codorniu en Freixenet die samen 85 % van de hele Cava-markt in handen hebben. De overige 15% is in handen van zo'n 268 familiale producenten in de Catalaanse Penédesstreek. Deze kleine bottelaars produceren jaarlijks gemiddeld 100.000 tot 500.000 flessen; ter vergelijking: Codorniu en Freixenet bottelen tot 1 miljoen flessen ... per dag. In tegenstelling tot champagne, die soms 6 jaar rijpt, rust de Cava in het algemeen duidelijk korter op de giststoffen. Cava's rijpen 9 maanden en de Gran Reserva 30 maanden. De tweede rijping in de kelders duurt nog eens één tot twee jaar. Het is dan ook aanbevolen Cava snel na de koop te drinken.

You are here: