Nieuw bewijs: wijndrinkers leven langer

Geschreven door Frederick donderdag 01 oktober 2009 14:08
Epidemiologen beginnen langzaam maar zeker de voordelen van gematigd drinken tegen hartziekten te kwantificeren. Een half glas bier per dag kan al een dikke twee jaar opleveren en de pure wijndrinkers kunnen tot vijf jaar langer van het leven genieten. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek van Marinette Streppel van de Wageningse universiteit, waaruit het Journal of Epidemiology and Community Health citeert.

Streppel analyseerde de gezondheidsgegevens van een groep van 1373 mannen uit Zutphen. Veertig jaar lang (1960-2000) zijn zij in de gaten gehouden. Alle mannen waren geboren tussen 1900 en 1920 en 1130 van hen zijn inmiddels overleden, waarvan meer dan de helft aan hart- en vaatziekten.

Streppel keek naar het drinkgedrag van de mannen, hun gewicht en dieet, of ze rookten en of er langdurig zieken tussen zaten. Als eerste viel op dat er in 1960 maar 45 procent alcohol dronk. In 2000 was dat percentage geklommen tot 86 procent. Daarna vergeleek Streppel het individuele drinkgedrag en de levensduur en concludeerde ze dat gematigd drinken goed is voor de lengte van het leven. Volgens specialisten is alcohol goed voor het hart omdat het bepaalde vetresten wegspoelt die later eventueel tot hartaanvallen of beroertes kunnen leiden.

Gebaseeerd op Bloomberg.

You are here: