Blog

Wijn beste belegging na aardolie

Geschreven door Filip vrijdag 14 maart 2008 13:30

Nu de beurzen delen in de klappen van de kredietcrisis, gaan steeds meer beleggers op zoek naar alternatieve investeringsmogelijkeheden. Wijn is daarbij zeker geen slechte keuze, schrijft The Financial Times.

De Liv-ex 100 Fine Wine index is vorig jaar in totaal met 39% gestegen; de meeste Europese beurzen stegen in 2007 niet meer dan 3,5%. Topwijnen uit Bordeaux waren met een waardestijging van rond de 90% na aardolie zelfs de beste belegging in 2007.

Volgens directeur James Miles van Liv-ex is de prijsstijging vooral het gevolg van de gestegen vraag in China en Rusland waar "een grote wijn uit een goed wijnjaar nu eenmaal bij rijken niet mag ontbreken. En het aantal rijken neemt toe terwijl een aantal grote wijnen de productie hebben teruggeschroefd".

Vooral Hong Kong, dat onlangs de invoerrechten op wijn heeft geschrapt, koopt massaal aan.

Een van de meest populaire wijnen, de Château Lafitte Rotschild 2005, kost vandaag zo'n € 12.100 per kist, vergeleken met € 4200 twee jaar geleden.

Europese wijnhandelaren kopen partijen van door de kredietcrisis getroffen Amerikanen op aan spotprijzen om ze met grote winsten door te verkopen aan Aziatische investeerders.

14.03.2008 Bron: Het Laatste Nieuws.

Belg drinkt minder bier

Geschreven door Frederick vrijdag 10 oktober 2003 13:27

De Belgen hebben vorig jaar bijna een procent meer alcoholische dranken gedronken, vooral meer mousserende wijnen, maar bijna 1,25 procent minder bier. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische Federatie van Wijn en Gedistilleerd, die Het Laatste Nieuws kon inkijken.

De bierconsumptie daalt al voor het zoveelste jaar op rij. In heel Europa moet bier het afleggen tegen wijn. De Belg dronk vorig jaar liefst 35 miljoen liter rode Bordeaux en 6 miljoen liter witte Bordeaux. Daarna volgen de rode wijnen van de Côtes-du-Rhône en de Languedoc-Roussillon, met 6 miljoen liter. Witte wijnen kopen Belgen in de Elzas (4,5 miljoen liter) en Bourgogne (3,9 miljoen liter). De verkoop van schuimwijn steeg met 16,57 procent. (DWM)

Bron: ConsuMed

Rode wijn gezond

Geschreven door Filip dinsdag 25 maart 2003 13:24

Teveel alcohol is altijd slecht. Het dagelijks drinken van één of twee glazen wijn heeft echter een tegenovergestelde werking: het is gezond en verlengt de levensduur.  De afgelopen jaren werd bekend dat wijn zou helpen tegen griep, Alzheimer, diabetes, hartkwalen en het krijgen van een beroerte. Voortdurend worden er onderzoeken gepleegd waaruit blijkt dat dit allemaal klopt. Een recent Amerikaans onderzoek geeft nu ook antwoord op de vraag waar die heilzame werking van rode wijn vandaan komt. Men wijst op de stof resveratrol, die voorkomt in druiven, de grondstof van wijn. De stof is ook te vinden in pinda`s. De onderzoekers voerden alleen nog maar proeven uit met wormen en vliegen, maar verwachten dat hun theorie ook opgaat voor mensen.

Bron : ConsuMed

Wijn goed tegen griep

Geschreven door Frederick maandag 03 maart 2003 13:18

Het regelmatig drinken van kleine hoeveelheden wijn heeft een positieve invloed op de algehele gezondheid. De norm is zo’n beetje twee glazen per dag en daarnaast uiteraard veel water.  Het zou vooral de kans op hart- en vaatziekten verminderen. Een Spaans onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van wijn ook de kans op griep en verkoudheid sterk doet afnemen. Dit geldt alleen voor wijn en niet voor andere alcoholische dranken. Het onderzoek betrof ruim 4.000 mannen en vrouwen tussen de 20 en de 70 jaar. Bij de groep die dagelijks twee glazen wijn dronk, kwam 40 procent minder griep en verkoudheid voor. Bij degenen die afwisselend rode en witte wijn dronken, wat dit percentage nog hoger.

Pagina 3 van 3
You are here: