Blog
Op 24 mei 1974 organiseerde Steven Spurrier, een Brits wijnhandelaar, een blinde proeverij in Parijs waarbij top Bordeauxwijnen en relatief onbekende topwijnen uit Californië aan Franse specialisten werden voorgeschoteld. De confrontatie tussen beide wijnen zou een walk-over worden en inderdaad, zo geschiedde... zij het niet zoals de meesten hadden verwacht. De Californische wijnen wonnen overtuigend en de pers stortte zich massaal op het verhaal.

Het 'verdict van Parijs' kreeg een plaats in de wijnfolklore en de Californische wijnindustrie perste het verhaal als een citroen uit. Een boek (Le Jugement de Paris) en twee langspeelfilms werden aan het gebeuren gewijd.

Maar wat gebeurde er die avond in Parijs? De beste Franse wijnen waren een Chateau Mouton Rothschild en Haut Brion 1970- beiden 'Premièr Cru' van een uitzonderlijk wijnjaar. De Californische wijnen waren twee Cabernet Sauvignons: Stag's Leap 1973 en 1971. De wijnen werden blind geproefd door voornamelijk Franse kenners en natuurlijk wonnen de Californische wijnen.

Waarom? Op uitzondering van de Californiërs gaf iedereen later toe dat de Franse wijnen superieur waren en hun prijskaartje zou dat in de daaropvolgende jaren enkel bevestigen.

Grote Bordeauxwijnen hebben 10 tot 25 jaar nodig om te rijpen, dus de geopende flessen waren veel te jong. Californische wijnen daarentegen zijn dankzij het warme klimaat bijna onmiddellijk drinkbaar maar hun verouderingsproces heeft niet meer hetzelfde potentieel. Goede Bordeaux zijn ook meer complexe wijnen: ze worden na elk glas beter; bij Californische wijnen is dat net omgekeerd. Het eerste glas is top; daarna is er nog amper progressie.

Toch verdient de Amerikaanse wijnindustrie ook krediet: het was een jonge sector die beroep deed op moderne technieken en wijnproducenten. De Franse wijnsector daarentegen was tegen die tijd ingeslapen, veeleer berustend op een roemrijk verleden.

Maar het verdict van Parijs zou de Fransen voorgoed wakker schudden.

Wat zijn Bordeaux primeurs?

Geschreven door Filip zondag 01 maart 2009 13:52
Als men spreekt over primeurs vraagt men zich soms af waar het verschil ligt tussen een Beaujolais primeur en een Bordeaux primeur.

Heel simpel, een Beaujolais primeur is een wijn die ieder jaar op 21 november op de markt komt met het lopende jaargang (dit jaar 2009). "Le Beaujolais Nouveau est arrivée" is hun slogan. Die kan men al direct gaan drinken, ook al is hij natuurlijk nog veel te jong.

Een bordeaux primeur is een wijn (dit jaar 2008) dat men kan kopen in voorverkoop, dit betekent dat de betere wijnen uit Bordeaux te koop worden gesteld in 2009 maar pas leverbaar zijn binnen een aantal jaar. Deze wijnen moeten nog een lange tijd op vat liggen om hun reputatie te kunnen behouden. Grotere huizen die een kleine opbrengst hebben zoals de grote wijnen Château Petrus, Château Mouton Rothschild, enz... gaan hun wijn te koop aanbieden in voorverkoop aan een gunstigere prijs, maar zijn meestal direct uitverkocht!!! Bij deze wijnen moet men snel zijn. Op onze site kunt U de commentaren gaan lezen van Bordeaux Primeur 2008. Voor dit jaar spreken ze om de Bordeaux primeur wijnen wat gunstiger te gaan verkopen.

Deel 2 - Een wijn bewaren : de temperatuur

Geschreven door Filip zondag 15 februari 2009 13:50
Deze maand gaan wij de invloed van de temperatuur bespreken.

De eerste zorg in deze materie zijn de dagelijkse temperatuur wisselingen te vermijden. 7°C in de winter en 15°C in de zomer is minder erg dan 12°C in de ochtend en 15°C in de namiddag. De temperatuur wisselingen dezelfde dag hebben de neiging om de wijnen te laten werken en als gevolg daarvan wordt de spiegel van de wijn niet meer glanzend, "een schaakmat". Men beschouwt dat een maximale temperatuur van de wijnkelder rond 15-16°C geen afkoelingssysteem eist.

Een temperatuur van 18°C à 22°C gaat een snelle veroudering van de wijn veroorzaken. En in bepaalde gevallen is die zelfs te snel. Neem bv. een witte Sancerre die normaal binnen de 3 à 4 jaar dient gedronken te worden. Als Uw kelder een gemiddelde jaartemperatuur van 22°C heeft, is de kans hoger dan 70% dat de wijn na 4 jaar te geëvolueerd is.

De temperaturen die te hoog staan (namelijk als je, in augustus, je lievelingswijn vanuit het zuiden van Frankrijk in de koffer van je auto terug brengt) veroorzaken een lichte uitspatting van de kurk en dat er een beetje wijn tussen de kurk en de fles naar buiten komt. Niet schoon maar ook niet lekker omdat deze "confituur" de schimmel gaat verhelpen en dat riskeert een slechte smaak aan de wijn te geven. Integendeel als de temperatuur van de kelder onder de 5°C zou dalen is het aangeraden een verwarmingselement te voorzien om de witte schimmelpuntjes op de wijn te vermijden. Dat gaat de kwaliteit van de wijn niet veranderen maar er zullen wel sneeuwvlokken in uw fles verschijnen.

Deel 1 - Een wijn bewaren : Vochtbehandeling

Geschreven door Frederick donderdag 15 januari 2009 13:48
Vandaag, gaan we akkoord om te zeggen dat de vochtbehandeling in een wijnkelder even belangrijk is dan de controle van de temperatuur. Hoe lager het niveau is van het vocht in uw wijnkelder, hoe groter de kans is dat uw wijn in de fles verloren gaat. In minder dan 5 jaar met 30% vocht in uw kelder daalt het volume van de wijn tot aan de hals van de fles. De kurk gaat niet genoeg vochtigheid vinden aan de buitenkant van de fles, daardoor gaat de kurk de wijn opnemen. Het is zeer belangrijk dat de kurk van de wijnfles soepel blijft. (dit is de reden waarom we de wijnfles plat leggen in de wijnkelder)

De test is gemakkelijk: neem een fles wijn van vijf jaar oud, als je merkt bij het openen van een fles wijn dat de kurk meer dan 1 cm in contact is gekomen met de wijn, dan wil dit zeggen dat uw wijnkelder te droog is. De kurk heeft een deel van de wijn opgenomen. (pech voor U!!!)

Een wijnkelder met te veel vocht is slecht voor uw wijnetiket (niet voor de wijn). Bewijs daarvan is dat de flessen die te lang in het zeewater gebleven zijn, nog drinkbaar zijn, behalve wat betreft het gehalte van het jodium en het zout. Dit bevestigt de belangrijke rol van de kurk. Een goede vochtbehandeling in uw kelder is dus aan te raden.

Als je kijkt naar je wijnkelder, en hij bereikt een vochtniveau van 75% of 80%, dan is het zeker niet aangeraden om de wijnflessen te bewaren in de originele houten kisten. Deze kisten zijn gemaakt uit dennehars en zouden snel kunnen rotten. De houten kisten die men vooral gebruikt in Bordeaux zijn zeer decoratief, maar toch moet men weten dat in de wijnkastelen van Bordeaux de wijnen niet bewaard worden in houten kisten. De houten kisten worden gebruikt voor het transport en de verkoop van de wijn.

's Werelds oudste champagne is bijna op

Geschreven door Filip maandag 01 september 2008 13:43
184 jaar nadat de fles werd gekurkt, werd ze deze week opnieuw geopend. Het was dan ook een historisch moment voor Olivier Cavil van het champagnehuis Perrier-Jouët, dat de fles bottelde in 1825, toen België nog niet eens onafhankelijk was van Nederland. 'Het geestrijke vocht had nog amper bubbels en smaakte naargelang de drinker ervan naar paddestoelen, honig of peperkoek.

'De kleur was oké,' zei Cavil. 'De champagne was op temperatuur en had iets van de grote Chablis, met eenvvleugje witte truffels en chocolade.'

De fles uit 1825 werd samen met 19 andere flessen Perrier-Jouët- vier uit de 19e, veertien uit de 20e en één uit de 21e eeuw- geopend ter gelegenheid van een ceremonie waarbij 12 experts waren uitgenodigd om hun mening te geven over dit stuk 'vloeibare geschiedenis'.

Perrier-Jouët had de degustatie vooral georganiseerd om te demonstreren dat goede champagne decennialang kan worden bewaard. 'De flessen uit de eerste helft van de 19e eeuw waren wat plat, maar de 1874 bubbelde nog een volle 45 seconden.'

Michel Bettane, Frankrijk's meest beroemde wijnkenner sprak van een 'onvergetelijke ervaring, iets dat je maar eens in een mensenleven meemaakt.'

De flessen werden tot deze week bewaard in de kelders van het huis Perrier-Jouët, 20 meter onder de grond en op een constante temperatuur van 11 graden Celsius. Het champagnehuis heeft nog twee flessen van 1825 in stock. 'En die zullen niet snel worden ontkurkt,' aldus nog Olivier Cavil.

(Gebaseerd op : Le Figaro)

Fransen halen topwijnen terug uit Groot-Brittannië

Geschreven door Frederick dinsdag 29 april 2008 13:41
De afnemende vraag naar 's werelds duurste wijnen heeft Britse wijnhandelaars ertoe aangezet om hun stocks terug te verkopen aan leveranciers in Bordeaux en nieuwe kopers te zoeken in Azië. Volgens kenners heeft Azië de VS definitief vervangen als belangrijkste markt. Ook de instorting van het Britse Pond heeft ervoor gezorgd dat Franse wijnhandelaren kisten wijn zoals de Château Léoville Barton, die ze een paar jaar geleden aan 500 tot 600 Pond hadden verkocht, nu kunnen terugkopen aan omgerekend 400 Pond. Totnogtoe was dit soort terugverkopen eerder verwaarloosbaar geweest, een tendens die werd omgedraaid eens het Britse Pond begin 2008 aan waarde begon te verliezen.

Volgens Simon Staples van de Londense wijnnhandelaar Berry Bros & Russ, gaat zo'n 20% van de totale stock aan Bordeauxflessen terug naar Frankrijk. Een van de redenen is dat toprestaurants op zoek gaan naar goedkopere alternatieven, ondanks dat deprijs voor topwijnen in het VK sinds juni met zo'n 20% gedaald.

Gebaseerd op: Financial Times

Pagina 2 van 3
You are here: