Filip

Filip

E-mailadres: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
dinsdag, 01 september 2009 14:06

Deel 3 - Een wijn bewaren: het licht

In een kelder is het per definitie donker. Maar af en toe heb je wat licht nodig. De néons zijn zeker de slechtste oplossing die u kunt kiezen. Spijtig genoeg worden die nog vaak gebruikt, ten laste van de flessen die u bewaart… Deze verlichting is een beruchte vijand van de Champagnes en “bio” wijnen. Weinig mensen weten het, maar de “smaak van het licht” is een concept algemeen aanvaard door de professionele wijnproevers. Het is meestal te danken aan de nieuwe distributie kanalen en de verminderde filterpotentieel van de glazenflessen. Het is ook de reden waarom bepaalde Champagnehuizen hun “Grandes Cuvées” in afzonderlijke etuien bewaren om die tegen het licht te verdedigen.

Wanneer u naar de kelder moet, kies dan voor nieuwe oplossingen (gelijk de LEDs die bijna geen warmte uitgeven) of de oude kaarsen die ook hun charme hebben.

Op 24 mei 1974 organiseerde Steven Spurrier, een Brits wijnhandelaar, een blinde proeverij in Parijs waarbij top Bordeauxwijnen en relatief onbekende topwijnen uit Californië aan Franse specialisten werden voorgeschoteld. De confrontatie tussen beide wijnen zou een walk-over worden en inderdaad, zo geschiedde... zij het niet zoals de meesten hadden verwacht. De Californische wijnen wonnen overtuigend en de pers stortte zich massaal op het verhaal.

Het 'verdict van Parijs' kreeg een plaats in de wijnfolklore en de Californische wijnindustrie perste het verhaal als een citroen uit. Een boek (Le Jugement de Paris) en twee langspeelfilms werden aan het gebeuren gewijd.

Maar wat gebeurde er die avond in Parijs? De beste Franse wijnen waren een Chateau Mouton Rothschild en Haut Brion 1970- beiden 'Premièr Cru' van een uitzonderlijk wijnjaar. De Californische wijnen waren twee Cabernet Sauvignons: Stag's Leap 1973 en 1971. De wijnen werden blind geproefd door voornamelijk Franse kenners en natuurlijk wonnen de Californische wijnen.

Waarom? Op uitzondering van de Californiërs gaf iedereen later toe dat de Franse wijnen superieur waren en hun prijskaartje zou dat in de daaropvolgende jaren enkel bevestigen.

Grote Bordeauxwijnen hebben 10 tot 25 jaar nodig om te rijpen, dus de geopende flessen waren veel te jong. Californische wijnen daarentegen zijn dankzij het warme klimaat bijna onmiddellijk drinkbaar maar hun verouderingsproces heeft niet meer hetzelfde potentieel. Goede Bordeaux zijn ook meer complexe wijnen: ze worden na elk glas beter; bij Californische wijnen is dat net omgekeerd. Het eerste glas is top; daarna is er nog amper progressie.

Toch verdient de Amerikaanse wijnindustrie ook krediet: het was een jonge sector die beroep deed op moderne technieken en wijnproducenten. De Franse wijnsector daarentegen was tegen die tijd ingeslapen, veeleer berustend op een roemrijk verleden.

Maar het verdict van Parijs zou de Fransen voorgoed wakker schudden.

zondag, 01 maart 2009 13:52

Wat zijn Bordeaux primeurs?

Als men spreekt over primeurs vraagt men zich soms af waar het verschil ligt tussen een Beaujolais primeur en een Bordeaux primeur.

Heel simpel, een Beaujolais primeur is een wijn die ieder jaar op 21 november op de markt komt met het lopende jaargang (dit jaar 2009). "Le Beaujolais Nouveau est arrivée" is hun slogan. Die kan men al direct gaan drinken, ook al is hij natuurlijk nog veel te jong.

Een bordeaux primeur is een wijn (dit jaar 2008) dat men kan kopen in voorverkoop, dit betekent dat de betere wijnen uit Bordeaux te koop worden gesteld in 2009 maar pas leverbaar zijn binnen een aantal jaar. Deze wijnen moeten nog een lange tijd op vat liggen om hun reputatie te kunnen behouden. Grotere huizen die een kleine opbrengst hebben zoals de grote wijnen Château Petrus, Château Mouton Rothschild, enz... gaan hun wijn te koop aanbieden in voorverkoop aan een gunstigere prijs, maar zijn meestal direct uitverkocht!!! Bij deze wijnen moet men snel zijn. Op onze site kunt U de commentaren gaan lezen van Bordeaux Primeur 2008. Voor dit jaar spreken ze om de Bordeaux primeur wijnen wat gunstiger te gaan verkopen.

zondag, 15 februari 2009 13:50

Deel 2 - Een wijn bewaren : de temperatuur

Deze maand gaan wij de invloed van de temperatuur bespreken.

De eerste zorg in deze materie zijn de dagelijkse temperatuur wisselingen te vermijden. 7°C in de winter en 15°C in de zomer is minder erg dan 12°C in de ochtend en 15°C in de namiddag. De temperatuur wisselingen dezelfde dag hebben de neiging om de wijnen te laten werken en als gevolg daarvan wordt de spiegel van de wijn niet meer glanzend, "een schaakmat". Men beschouwt dat een maximale temperatuur van de wijnkelder rond 15-16°C geen afkoelingssysteem eist.

Een temperatuur van 18°C à 22°C gaat een snelle veroudering van de wijn veroorzaken. En in bepaalde gevallen is die zelfs te snel. Neem bv. een witte Sancerre die normaal binnen de 3 à 4 jaar dient gedronken te worden. Als Uw kelder een gemiddelde jaartemperatuur van 22°C heeft, is de kans hoger dan 70% dat de wijn na 4 jaar te geëvolueerd is.

De temperaturen die te hoog staan (namelijk als je, in augustus, je lievelingswijn vanuit het zuiden van Frankrijk in de koffer van je auto terug brengt) veroorzaken een lichte uitspatting van de kurk en dat er een beetje wijn tussen de kurk en de fles naar buiten komt. Niet schoon maar ook niet lekker omdat deze "confituur" de schimmel gaat verhelpen en dat riskeert een slechte smaak aan de wijn te geven. Integendeel als de temperatuur van de kelder onder de 5°C zou dalen is het aangeraden een verwarmingselement te voorzien om de witte schimmelpuntjes op de wijn te vermijden. Dat gaat de kwaliteit van de wijn niet veranderen maar er zullen wel sneeuwvlokken in uw fles verschijnen.

maandag, 01 september 2008 13:43

's Werelds oudste champagne is bijna op

184 jaar nadat de fles werd gekurkt, werd ze deze week opnieuw geopend. Het was dan ook een historisch moment voor Olivier Cavil van het champagnehuis Perrier-Jouët, dat de fles bottelde in 1825, toen België nog niet eens onafhankelijk was van Nederland. 'Het geestrijke vocht had nog amper bubbels en smaakte naargelang de drinker ervan naar paddestoelen, honig of peperkoek.

'De kleur was oké,' zei Cavil. 'De champagne was op temperatuur en had iets van de grote Chablis, met eenvvleugje witte truffels en chocolade.'

De fles uit 1825 werd samen met 19 andere flessen Perrier-Jouët- vier uit de 19e, veertien uit de 20e en één uit de 21e eeuw- geopend ter gelegenheid van een ceremonie waarbij 12 experts waren uitgenodigd om hun mening te geven over dit stuk 'vloeibare geschiedenis'.

Perrier-Jouët had de degustatie vooral georganiseerd om te demonstreren dat goede champagne decennialang kan worden bewaard. 'De flessen uit de eerste helft van de 19e eeuw waren wat plat, maar de 1874 bubbelde nog een volle 45 seconden.'

Michel Bettane, Frankrijk's meest beroemde wijnkenner sprak van een 'onvergetelijke ervaring, iets dat je maar eens in een mensenleven meemaakt.'

De flessen werden tot deze week bewaard in de kelders van het huis Perrier-Jouët, 20 meter onder de grond en op een constante temperatuur van 11 graden Celsius. Het champagnehuis heeft nog twee flessen van 1825 in stock. 'En die zullen niet snel worden ontkurkt,' aldus nog Olivier Cavil.

(Gebaseerd op : Le Figaro)

vrijdag, 14 maart 2008 13:30

Wijn beste belegging na aardolie

Nu de beurzen delen in de klappen van de kredietcrisis, gaan steeds meer beleggers op zoek naar alternatieve investeringsmogelijkeheden. Wijn is daarbij zeker geen slechte keuze, schrijft The Financial Times.

De Liv-ex 100 Fine Wine index is vorig jaar in totaal met 39% gestegen; de meeste Europese beurzen stegen in 2007 niet meer dan 3,5%. Topwijnen uit Bordeaux waren met een waardestijging van rond de 90% na aardolie zelfs de beste belegging in 2007.

Volgens directeur James Miles van Liv-ex is de prijsstijging vooral het gevolg van de gestegen vraag in China en Rusland waar "een grote wijn uit een goed wijnjaar nu eenmaal bij rijken niet mag ontbreken. En het aantal rijken neemt toe terwijl een aantal grote wijnen de productie hebben teruggeschroefd".

Vooral Hong Kong, dat onlangs de invoerrechten op wijn heeft geschrapt, koopt massaal aan.

Een van de meest populaire wijnen, de Château Lafitte Rotschild 2005, kost vandaag zo'n € 12.100 per kist, vergeleken met € 4200 twee jaar geleden.

Europese wijnhandelaren kopen partijen van door de kredietcrisis getroffen Amerikanen op aan spotprijzen om ze met grote winsten door te verkopen aan Aziatische investeerders.

14.03.2008 Bron: Het Laatste Nieuws.

dinsdag, 25 maart 2003 13:24

Rode wijn gezond

Teveel alcohol is altijd slecht. Het dagelijks drinken van één of twee glazen wijn heeft echter een tegenovergestelde werking: het is gezond en verlengt de levensduur.  De afgelopen jaren werd bekend dat wijn zou helpen tegen griep, Alzheimer, diabetes, hartkwalen en het krijgen van een beroerte. Voortdurend worden er onderzoeken gepleegd waaruit blijkt dat dit allemaal klopt. Een recent Amerikaans onderzoek geeft nu ook antwoord op de vraag waar die heilzame werking van rode wijn vandaan komt. Men wijst op de stof resveratrol, die voorkomt in druiven, de grondstof van wijn. De stof is ook te vinden in pinda`s. De onderzoekers voerden alleen nog maar proeven uit met wormen en vliegen, maar verwachten dat hun theorie ook opgaat voor mensen.

Bron : ConsuMed

You are here: