Frederick

Frederick

E-mailadres: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
zondag, 01 november 2009 14:10

Deel 4 - Een wijn bewaren: de trillingen

Wanneer een kelder vlakbij een metro-, tram- of treinlijn gelegen is, ontstaat er een zware risico dat de wijnen niet genoeg rust krijgen om lekker te evolueren. Spijtig genoeg bestaat er tot nu toe nog geen enkele efficiënte oplossing om deze kwaad te bestrijden: Een zandbedding die... op een basis wordt gelegd, die eveneens trilt! Of Silentblocks die het gewicht van de wijnkasten niet kunnen verdragen en die na ongeveer 1 jaar niks meer tegen trillingen kunnen. De enige oplossing voor het probleem bestaat daarin om de wijnen te verhuizen en vervolgens minstens zes maanden te laten rusten alvorens ze te drinken. Deze verandering is efficiënt, maar niet zeer praktisch. Het lijkt echter dat de jongere wijnen een betere weerstand tegen dit verschijnsel aanbieden en dan de oude Pinot Noir het meest lijden. Er werden tot nu toe weinig studies uitgevoerd, en de voornaamste opmerkingen werden door bepaalde wijnbouwers gegeven wanneer zij hun eigen wijnen bij een wijnwinkel moesten proeven. Maar daar moet men eveneens met de kwaliteit van de opslag (t°) rekening houden. In ieder geval: liever een wijn een beetje te vroeg te drinken dan op een hypothetisch hoogtepunt te blijven wachten totdat het te laat is.
donderdag, 01 oktober 2009 14:08

Nieuw bewijs: wijndrinkers leven langer

Epidemiologen beginnen langzaam maar zeker de voordelen van gematigd drinken tegen hartziekten te kwantificeren. Een half glas bier per dag kan al een dikke twee jaar opleveren en de pure wijndrinkers kunnen tot vijf jaar langer van het leven genieten. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek van Marinette Streppel van de Wageningse universiteit, waaruit het Journal of Epidemiology and Community Health citeert.

Streppel analyseerde de gezondheidsgegevens van een groep van 1373 mannen uit Zutphen. Veertig jaar lang (1960-2000) zijn zij in de gaten gehouden. Alle mannen waren geboren tussen 1900 en 1920 en 1130 van hen zijn inmiddels overleden, waarvan meer dan de helft aan hart- en vaatziekten.

Streppel keek naar het drinkgedrag van de mannen, hun gewicht en dieet, of ze rookten en of er langdurig zieken tussen zaten. Als eerste viel op dat er in 1960 maar 45 procent alcohol dronk. In 2000 was dat percentage geklommen tot 86 procent. Daarna vergeleek Streppel het individuele drinkgedrag en de levensduur en concludeerde ze dat gematigd drinken goed is voor de lengte van het leven. Volgens specialisten is alcohol goed voor het hart omdat het bepaalde vetresten wegspoelt die later eventueel tot hartaanvallen of beroertes kunnen leiden.

Gebaseeerd op Bloomberg.

maandag, 15 juni 2009 14:03

Franse wijnhandel stort in

De Franse wijnhandel is in 2008 ingezakt, zo blijkt uit onlangs gepubliceerde cijfers. In Frankrijk zelf werd 10% minder wijn gekocht dan in het voorgaande jaar. De totale Franse wijnverkopen daalden met 15% in volume en bijna 30% in waarde. Franse wijnorganisaties twisten over de achterliggende oorzaak van de lagere verkopen. De recessie krijgt de schuld, maar ook het vermoeden dat de consument steeds vaker kiest voor goedkopere niet-Franse wijn. De algemene trend is ook dat mensen minder alcohol drinken dan vroeger. Uit onderzoek is gebleken dat een volwassene in 1960 gemiddeld 175 liter wijn per jaar dronk. Dat is het viervoudige van wat een volledig huishouden gemiddeld dronk in 2008.
Cava profiteert van de crisis en heeft de plaats van champagne ingenomen als nieuwe feestdrank. Volgens Guy Crombé, van wijn- en champagnehandelaar Crombé in Kortrijk, heeft Cava nu de champagne vervangen op communiefeesten en huwelijken. 'Champagne in het openbaar drinken komt arrogant over. Klanten vragen steeds vaker naar Cava.' De verkoop van deze Spaanse mousserende wijn groeide afgelopen jaren telkens met 20 tot 30%. De afzet bij onder meer Colruyt zou een spectaculair volume hebben bereikt. Maar waaraan heeft Cava dat plotse succes te danken? De drank bestaat immers al 130 jaar.

Volgens reclamemaker Guillaume Van der Stighelen heeft de naam er veel mee te maken. Zowat alle democratische alternatieven voor champagne kregen tot voor kort het etiket schuimwijn opgeplakt, maar ze raakten amper verkocht. 'Nu kan je op geen etentje meer komen of iemand heeft gezorgd voor 'de Cava'. Cava krijgt de heldenstatus die schuimwijn nooit kon verwerven. Zelfde fles. Zelfde product. Andere naam', schrijft hij in zijn boek 'Maak van je merk een held'. Bovendien heeft Cava voor een maatschappelijke verschuiving gezorgd. Iets vieren is niet langer weggelegd voor de happy few, die zich champagne konden permitteren, iedereen die iets te vieren heeft kan dat doen met een glaasje Cava.

Het Spaanse woord 'Cava' betekent kelder en is vandaag de naam van de beste Spaanse schuimwijn. De heilige drievuldigheid van de Cava zijn de typische druivensoorten Macabeu, Xarel.lo en Parellada. De productie is bij twee bottelaars geconcentreerd., Codorniu en Freixenet die samen 85 % van de hele Cava-markt in handen hebben. De overige 15% is in handen van zo'n 268 familiale producenten in de Catalaanse Penédesstreek. Deze kleine bottelaars produceren jaarlijks gemiddeld 100.000 tot 500.000 flessen; ter vergelijking: Codorniu en Freixenet bottelen tot 1 miljoen flessen ... per dag. In tegenstelling tot champagne, die soms 6 jaar rijpt, rust de Cava in het algemeen duidelijk korter op de giststoffen. Cava's rijpen 9 maanden en de Gran Reserva 30 maanden. De tweede rijping in de kelders duurt nog eens één tot twee jaar. Het is dan ook aanbevolen Cava snel na de koop te drinken.

donderdag, 15 januari 2009 13:48

Deel 1 - Een wijn bewaren : Vochtbehandeling

Vandaag, gaan we akkoord om te zeggen dat de vochtbehandeling in een wijnkelder even belangrijk is dan de controle van de temperatuur. Hoe lager het niveau is van het vocht in uw wijnkelder, hoe groter de kans is dat uw wijn in de fles verloren gaat. In minder dan 5 jaar met 30% vocht in uw kelder daalt het volume van de wijn tot aan de hals van de fles. De kurk gaat niet genoeg vochtigheid vinden aan de buitenkant van de fles, daardoor gaat de kurk de wijn opnemen. Het is zeer belangrijk dat de kurk van de wijnfles soepel blijft. (dit is de reden waarom we de wijnfles plat leggen in de wijnkelder)

De test is gemakkelijk: neem een fles wijn van vijf jaar oud, als je merkt bij het openen van een fles wijn dat de kurk meer dan 1 cm in contact is gekomen met de wijn, dan wil dit zeggen dat uw wijnkelder te droog is. De kurk heeft een deel van de wijn opgenomen. (pech voor U!!!)

Een wijnkelder met te veel vocht is slecht voor uw wijnetiket (niet voor de wijn). Bewijs daarvan is dat de flessen die te lang in het zeewater gebleven zijn, nog drinkbaar zijn, behalve wat betreft het gehalte van het jodium en het zout. Dit bevestigt de belangrijke rol van de kurk. Een goede vochtbehandeling in uw kelder is dus aan te raden.

Als je kijkt naar je wijnkelder, en hij bereikt een vochtniveau van 75% of 80%, dan is het zeker niet aangeraden om de wijnflessen te bewaren in de originele houten kisten. Deze kisten zijn gemaakt uit dennehars en zouden snel kunnen rotten. De houten kisten die men vooral gebruikt in Bordeaux zijn zeer decoratief, maar toch moet men weten dat in de wijnkastelen van Bordeaux de wijnen niet bewaard worden in houten kisten. De houten kisten worden gebruikt voor het transport en de verkoop van de wijn.

De afnemende vraag naar 's werelds duurste wijnen heeft Britse wijnhandelaars ertoe aangezet om hun stocks terug te verkopen aan leveranciers in Bordeaux en nieuwe kopers te zoeken in Azië. Volgens kenners heeft Azië de VS definitief vervangen als belangrijkste markt. Ook de instorting van het Britse Pond heeft ervoor gezorgd dat Franse wijnhandelaren kisten wijn zoals de Château Léoville Barton, die ze een paar jaar geleden aan 500 tot 600 Pond hadden verkocht, nu kunnen terugkopen aan omgerekend 400 Pond. Totnogtoe was dit soort terugverkopen eerder verwaarloosbaar geweest, een tendens die werd omgedraaid eens het Britse Pond begin 2008 aan waarde begon te verliezen.

Volgens Simon Staples van de Londense wijnnhandelaar Berry Bros & Russ, gaat zo'n 20% van de totale stock aan Bordeauxflessen terug naar Frankrijk. Een van de redenen is dat toprestaurants op zoek gaan naar goedkopere alternatieven, ondanks dat deprijs voor topwijnen in het VK sinds juni met zo'n 20% gedaald.

Gebaseerd op: Financial Times

vrijdag, 10 oktober 2003 13:27

Belg drinkt minder bier

De Belgen hebben vorig jaar bijna een procent meer alcoholische dranken gedronken, vooral meer mousserende wijnen, maar bijna 1,25 procent minder bier. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische Federatie van Wijn en Gedistilleerd, die Het Laatste Nieuws kon inkijken.

De bierconsumptie daalt al voor het zoveelste jaar op rij. In heel Europa moet bier het afleggen tegen wijn. De Belg dronk vorig jaar liefst 35 miljoen liter rode Bordeaux en 6 miljoen liter witte Bordeaux. Daarna volgen de rode wijnen van de Côtes-du-Rhône en de Languedoc-Roussillon, met 6 miljoen liter. Witte wijnen kopen Belgen in de Elzas (4,5 miljoen liter) en Bourgogne (3,9 miljoen liter). De verkoop van schuimwijn steeg met 16,57 procent. (DWM)

Bron: ConsuMed

maandag, 03 maart 2003 13:18

Wijn goed tegen griep

Het regelmatig drinken van kleine hoeveelheden wijn heeft een positieve invloed op de algehele gezondheid. De norm is zo’n beetje twee glazen per dag en daarnaast uiteraard veel water.  Het zou vooral de kans op hart- en vaatziekten verminderen. Een Spaans onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van wijn ook de kans op griep en verkoudheid sterk doet afnemen. Dit geldt alleen voor wijn en niet voor andere alcoholische dranken. Het onderzoek betrof ruim 4.000 mannen en vrouwen tussen de 20 en de 70 jaar. Bij de groep die dagelijks twee glazen wijn dronk, kwam 40 procent minder griep en verkoudheid voor. Bij degenen die afwisselend rode en witte wijn dronken, wat dit percentage nog hoger.

woensdag, 12 januari 2011 12:14

Belgische bubbels : Ruffus

Met trots melden we dat ...
You are here: